Papuga Modrolotka zielona

Papuga Modrolotka zielona (Cyanoramphus unicolor).

Zakres występowania: Modrolotka naturalnie występuje na Antypodach i w Nowej Zelandii.

Populacja światowa: wynosi zaledwie od 2000 do 3000 osobników, więc jak widać jest to zagrożony gatunek, głównie z powodu przypadkowo wprowadzonych na ich teren drapieżników.

Naturalne środowisko: to tereny porośnięte gęstą, wysoką trawą. Także cierniste paprocie czy otwarty busz stanowią dobrą kryjówkę dla Modrlotki zielonej. Spotykana także blisko wody i na stromych oczywiście trawiastych stokach.

Upierzenie osobników dorosłych jest przede wszystkim oliwkowo- zielone. Ta monotonną, aczkolwiek piękną szatę urozmaicają szmaragdowe pióra na ciemieniu i twarzy, żółtawe pióra znajdziemy na podbrzuszu. Sterówki obwiedzione są niebieską obwódką. Ogon jest oczywiście zielony, ale z żółtawymi końcówkami. Silny dziób jest w srebrnym, szarym kolorze zakończony ciemno- szarą plamką. Tęczówki są pomarańczowo- czerwone.

Młodociane osobniki posiadają takie samo upierzenie jak dorosłe modrolotki, jednak ich ogon jest krótszy. Poza tym ich dzioby są różowawe lub białe, a oczy są blado brązowe. Przeciętna wielkość jaką osiąga dorosły osobnik to 30cm.

Dźwięk: opisywany jest jako rezonujący i penetrujący koko-kok-kok-kok. Głęboki, delikatnie szczebiotliwy.

Hodowla.

Papugi modrolotki to aktywne, ciche aczkolwiek nie nieśmiałe ptaki, które łatwo asymilują się do życia w hodowli, mogą także być trzymane razem z innymi podobnymi ptakami. Podczas okresu aklimatyzacji do nowych warunków mogą zapadać na różne choroby. Ptak ten najczęściej jest hodowany w Nowej Zelandii.

Minimalna wielkość klatki: 3,5 x 1 x 2m, dla urozmaicenia należy zaopatrzyć klatkę w wanienkę do kąpieli, gałęzie z pąkami i jeśli to możliwe ziemię do grzebania w niej.

Okres rozrodczy: od października do stycznia.

Wielkość miotu: od 2 do 5 sferycznych jaj o wymiarach 26.0 x 23.0mm.

Okres inkubacji: około 19 dni.

Czas pozostawania w gnieździe: około 5 do 6 tygodni.

Dieta: składa się z różnego rodzaju ziaren , liści, jagód okazjonalnie jaj ptaków morskich czy padliny (martwe pingwiny i petrele). W hodowli należy podawać modrolotką: boćwinę, mlecze, sałatę, miks ziaren, kiełki słonecznika, owoce jak jabłka, gruszki, banany, owoce kaktusa, pomarańcze, warzywa takie jak: marchewki, seler, fasolę i groszek strączkowy, kukurydzę w kolbach i larwy chrząszczy, należy także suplementować witaminy i minerały.

Ptaki spędzają czas w parach lub małych grupach, żerują głównie rano i przed zmrokiem. Ptaki są bardzo ufne i ciekawskie.