Żywienie i karmy dla papug.
Papugi, jak większość zwierząt potrzebuje indywidualnej, dobrze zbilansowanej diety aczkolwiek, w ich przypadku jest to nieco trudniejsze zadanie ze względu na to, iż są to zwierzęta – ptaki orientalne, a tym samym, bardziej wymagające. Niewłaściwe karmienie i pojenie może wyrządzić mnóstwo szkód, zaszkodzić zdrowiu, a nawet życiu papug.
Najwięcej papug domowych ginie właśnie przez nieodpowiednią żywność oraz w wyniku przekarmienia, a więc z głupoty i braku podstawowej wiedzy na temat ptaków ze strony właścicieli- amatorów w dziedzinie hodowli papug.
Sklepy zoologiczne i hodowle papug oferują nam całą masę gotowych karm, które bez obaw możemy podawać swoim papugom i papużkom. Niemniej jednak, równie dobrze, po dogłębnym zapoznaniu się ze specyfiką żywieniową naszego pupili oraz produktami dla nich dozwolonymi, śmiało możemy samodzielnie przygotowywać ptakom mix ziaren i owoców. Trzeba jednak pamiętać, że ziarna, które podajemy ptakom muszą być czyste i błyszczące oraz pachnące w charakterystyczny dla siebie sposób– w żadnym wypadku brudne, zapylone czy śmierdzące. Owoce i warzywa zawsze czyste i pochodzące ze sprawdzonego źródła- chemia w pożywieniu dla papug, to zło, którego należy bezwzględnie unikać. Również woda, którą podajemy papugom powinna być bez zarzutów. Zakup specjalnego filtra do wody może zatem okazać się dobrą inwestycją. Ponadto, nie wolno zapominać o podawaniu kostek wapiennych i dodatków witaminowych (dostępne w sklepach) oraz o regularnym czyszczeniu karmika i poidła.
PRODUKTY, KTÓRE WINNY ZNALEŹĆ SIĘ W MENU DLA PAPUGI:
ZIARNA: proso żółte, proso czerwone, proso zielone, konopie paszowe, kanar (mozga kanaryjska), len, owies łuskany, sorgo czerwone, sorgo białe, rzepik, kukurydza czerwona, kukurydza żółta, orzeszki ziemne (tylko surowe), słonecznik drobny czarny, słonecznik biały, słonecznik gruby pasiak, słonecznik pasiak iryga,
OWOCE I WARZYWA: jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, winogrono, papryka, marchewka, pomidory, kapusta, buraki czerwone, brokuły i większość warzyw, które możemy znaleźć w naszych przydomowych ogródkach, czarny bez, przemrożona jarzębina i głóg,
ROŚLINY ZIELNE: tasznik pospolity, mniszek lekarski, cykoria, babka zwyczajna, nać marchwi.